Pohjatyöt ennen asennusta

Perustyöt ennen siirtonurmikon asennusta

Tasainen kasvualusta takaa, että nurmikko juurtuu nopeasti ja varmasti.

Kasvualustan valmisteleminen erilaisiin kohteisiin

  1. korvataan vanha kasvualusta uudella tai tehdään kokonaan uutta nurmikkoaluetta.
  2. vanha nurmikko poistetaan ja maa muokataan.
  3. asennus vanhan nurmikon päälle.

1. Vanhaa kasvualustaa vaihdettaessa tai tehtäessä kokonaan uutta

Poistaessasi vanhaa kasvualustaa esim. kaivinkoneella kannatta huomioida, että maanpinta muotoillaan rakennuksista poispäin viettäväksi. Ota myös huomioon tarvittavan kasvualustan paksuus.

Tarvittaessa alueelle voidaan tehdä salaojitus. Perusmaan päälle suosittelemme lisäämään valmiiksi lannoitettua ja kalkittua hiekkaista nurmikkomultaa tiivistettynä 15-30cm. Hiekkaisassa nurmikkomullassa on yli puolet hiekkaa.

2. Vanhaa nurmikkoa korjattaessa

Nurmikko poistetaan ja/tai jyrsitään.

Lisäksi voidaan kasvualustaa parantaa sekoittamalla olemassa olevan kasvualustan sekaan esim. hiekkamaahan tummaa turvetta tai savimaahan hienoa hiekkaa.

Usein kannattaa lisätä puutarhakalkkia 40-80 kg/100m2

Siirtonurmikolle käyvät lähes kaikki normaalit puutarhalannoitteet. Lannoitusmääränä kannattaa käyttää nurmikonlannoitusohjeen ylimpiä määriä, koska nurmikon tiheä ja vehreä kasvusto vaatii runsaasti kasvuvoimaa. Nurmikko voidaan lannoittaa myös luonnonmukaisilla lannoitteilla. Kaikki maanparannusaineet sekoitetaan vanhaan kasvualustaan esim. jyrsimellä.

Koska seulottua multaa on helpompi muokata, niin usein kannattaa lisätä lopuksi pintaan valmiiksi lannoitettua, kalkittua ja seulottua hiekkaisaa nurmikkomultaa tiivistettynä 5-10cm kerros. Hiekkaisassa nurmikkomullassa on yli puolet hiekkaa.

3. Asennettaessa nurmikko vanhan nurmikon päälle.

Leikkaa nurmikko mahdollisimman lyhyeksi. Poista leikkuujätteet.

Lisää vanhan nurmikon pintaan puutarhakalkkia 40-80 kg/100m2

Siirtonurmikolle käyvät lähes kaikki normaalit puutarhalannoitteet. Lannoitusmääränä kannattaa käyttää nurmikonlannoitusohjeen ylimpiä määriä, koska nurmikon tiheä ja vehreä kasvusto vaatii runsaasti kasvuvoimaa. Nurmikkoa voidaan lannoittaa myös luonnonmukaisilla lannoitteilla.

Koska seulottua multaa on helpompi muokata, niin kannattaa vanhan nurmikonpäälle lisätä valmiiksi lannoitettua, kalkittua ja seulottua hiekkaisaa nurmikkomultaa tiivistettynä 5-10cm kerros. Hiekkaisassa nurmikkomullassa on yli puolet hiekkaa.

Huomaa, että asennettaessa siirtonurmikko vanhan nurmikon päälle, pitää varmistua, että vanha perusta on riittävän hyvää siirtonurmikon juurtumiselle.

Kasvualusta

Kivet ja kannot, jotka jäävät lähelle tulevaa maanpintaa, poistetaan, tai lisätään riittävästi multaa, jotta pinnasta saadaan toivotun mukainen.

Muotoillaan alue lopulliseen muotoonsa ja tiivistetään multa niin tiiviiksi, että maa ei upota (kävellessä saa jäädä kengän ääriviivat). Näin pohja ei menetä muotoaan asennettaessa siirtonurmikkoa ja maa pysyy jatkossakin halutun muotoisena. Hyvään lopputulokseen päästään siten, että vuoroin tasataan haravalla / laudalla ja vuoroin jyrätään esim. painavalla verkkojyrällä/kaivonrenkaalla tms.