Siirtonurmikkorullien asennus

Toimitamme siirtonurmikko pieniin ja suuriin tarpeisiin!

Siirtonurmikko on elävä tuoretuote

Koska siirtonurmikko on elävä tuoretuote, se tulee asentaa toimituspäivänä. Liian pitkään varastoitaessa nurmikkorullat alkavat kuumenemaan (kompostoituminen alkaa). Mikäli nurmikkorullat ovat sisältä kuumia, niin tulee ottaa yhteyttä toimittajaan.

Asennuspohjan on hyvä olla kostea, mutta ei märkä. Emme suosittele pohjan kastelemista juuri ennen asennustyötä. Pohja voidaan kostuttaa aikaisemmin, esimerkiksi edellisenä iltana.

Siirtonurmikkolavojen varastointi

Siirtonurmikkolavoja ei saa peittää tiiviisti. Nurmikkolavojen tulee päästä ns. hengittämään. Tarvittaessa, esimerkiksi kovan sateen uhatessa, voidaan päälle levittää hetkellisesti vaikka pressu. Silloinkin pitää huolehtia, että ilma pääsee kiertämään lavojen ympärillä. Voit kääntää pressujen reunat ylös niin, että sivut jäävät avoimiksi

Siirtonurmikkolavat kannattaa tuoda mahdollisimman lähelle asennusaluetta, jotta rullien siirto asennuspaikalle olisi mahdollisimman lyhyt. Helteellä lavat olisi hyvä saada varjoon.

Varautuminen kasteluun

On tärkeää varata asennettavalle alueelle kasteluun tarvittavat letkut ja välineet ennen asennustyön aloittamista. Etenkin kesäkuumalla nopea juurtuminen edellyttää kunnon kastelua heti asennuksen jälkeen. Nyrkkisääntönä on, että kun asennettava alue on muutamia satoja neliöitä, on kasteluletkun halkaisijan oltava suuruusluokaltaan vähintään 20 mm, jotta kasteluvettä saadaan riittävästi.

Asentaminen

Asentaminen kannattaa aloittaa pihan perältä, jotta juuri asennetun siirtonurmikon yli ei tule ylimääräistä liikennettä. Aloita asennus suorilla aloituslinjoilla. Samalla voidaan aloittaa kastelu valmiilla alueella heti työn edetessä.

Siirtonurmikkomatto rullataan auki ja siirretään käsin tai piikkiharavalla tiivisti paikoilleen. Aukirullaus kohdistetaan edellisen rullan viereen tiiviisti, ei kuitenkaan päällekkäin. Suosittelemme asentamaan matot tiilikuvioon niin, että päätysaumat eivät osu samaan kohtaan. Siirtonurmikkorullan voi rullata auki myös hieman mutkille maaston muodon näin vaatiessa. Käytävien ja aukkojen reunoissa matot asennetaan reunan suuntaisesti. Matot asennetaan luiskissa rinteen mukaisesti, ylhäältä alaspäin.

Matot kannattaa jyrkemmissä rinteissä "naulata" kasvualustaansa noin sentin paksuisilla puutapeilla mattojen paikallaan pysymisen varmistamiseksi juurtumisen aikana.

Siirtonurmikkomattoa voi myös muotoilla leikkaamalla. Helpoiten leikkaaminen käy esim. terävällä puukolla. Asennuksessa kannattaa välttää pieniä, alle 40 x 40 cm paloja. Puille ja pensaille leikataan siirtonurmikkomattoon aukot.

Alkukastelu

Alkukastelu voidaan jakaa kahteen päävaiheeseen

  1. Asennuksen aikainen kastelu, jolla varmistetaan, että nurmikko ei pääse kuivumaan asennuksen aikana. Kastelu aloitetaan asennuksen edetessä, helteisellä säällä viimeistään 30 min nurmikkorullan asentamisen jälkeen.
  2. Alkukastelulla tarkoitetaan vasta-asennetun nurmikon kastelua ennen nurmikon juurtumista. Alkukastelun tarkoitus on antaa nurmikolle hyvät juurtumismahdollisuudet samalla tiivistäen nurmikkomaton pohjamaata vasten. Juurtumisen varmistamiseksi nurmikkoa on alkukastelussa kasteltava niin paljon, että nurmimaton alla oleva pohjamaa on kauttaaltaan läpimärkä (tarkista katsomalla nurmimaton alla).

Ensimmäisinä päivinä kastelu toistetaan (nyrkkisääntö)

pilvetön hellepäivä: 2 – 3 kertaa vuorokaudessa
lämmin, mutta pilvinen / tihkusateinen päivä: 1 – 2 kertaa vuorokaudessa
viileä, mutta pilvinen / tihkusateinen päivä: noin kerran vuorokaudessa

Juurtumisvaihe

Juurtumisvaiheessa on huolehdittava, että nurmikko ei pääse hetkeksikään kuivumaan. Lyhytaikainen sade tai tihkusade ei kastele nurmikon kasvualustaa riittävästi. Jokaisen kastelukerran jälkeen nurmikko ja alla oleva pohjamaa tulee olla kauttaaltaan märkä. Näin nurmikkoon ei synny rakoja ja juurtuminen tapahtuu nopeasti. Tarkkaile erityisesti nurmikon reuna-alueita ja viettäviä kohtia, joista vesi valuu helposti pois.

Normaalisti siirtonurmikko kasvattaa juurta 1 – 2 cm viikossa. Muutamien viikkojen kuluttua nurmikko saa jo kasvualustasta osan tarvitsemastaan kosteudesta, jolloin kastelua voidaan vähitellen vähentää. Jatkossa siirtonurmikkoa kastellaan, kuten hyvin hoidettua nurmikkoa yleensäkin.

Sieni-itiöitä ja sienirihmastoa on lähes kaikkialla luonnossa. Tästä syystä suotuisissa olosuhteissa saattaa nurmikolle ohimenevästi tulla sieniä.

Siirtonurmikko kestää kävelyä jo heti asennuksen jälkeen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että juurtumisvaiheessa nurmikon pohja on hyvin pehmeää runsaasta kastelusta johtuen. Esim. pallopelit, golf ja pihajuhlat on parasta järjestää pari viikkoa asennuksen jälkeen, jolloin siirtonurmikko kestää jo normaalia käyttöä.

Helsingin seutu

Juureva Oy
www.juureva.pro

Viher-Suomi Oy
www.viherpihalle.fi

Viher Porras Oy
www.viherporras.fi

Viherpippurit (Vihreäx Oy)
www.viherpippurit.fi/

Pihaloiste Oy
www.pihaloiste.fi/

Pihanne Oy
www.pihanne.fi/

Viherpalvelu Greener
www.greener.fi/

Stoneville Oy
www.stoneville.fi

Toivepiha Oy (myös Länsi-Uusimaa)
www.toivepiha.fi/

Tampereen seutu

Tampereen Viherrakennus Oy
www.tampereenviherrakennus.fi

Flooratar-fix
www.flooratar.fi/

Nokian Piha ja Viherpalvelu
www.nokianviherpalvelu.net/

Viherpalvelu Greener
www.greener.fi/

PihaSuomela
www.pihasuomela.fi/

Turun seutu

PihaTeam
www.pihateam.fi

Viherpalvelu Ettala Oy
www.viherpalvelu.net/

PihaSuomela
www.pihasuomela.fi/

Stoneville Oy
www.stoneville.fi

Turun Reunakivi- ja Laatta-asennus Oy (Engarea Oy)
www.turunreunakivi.fi/

Porin seutu

Satakunnan Viherpalvelu Oy
www.satakunnanviherpalvelu.fi

PihaSuomela
www.pihasuomela.fi/

Piha.si, Marita Wallin
www.piha.si/

Pihapalvelu Oksat Poikki
www.oksatpoikki.fi/

Hämeenlinnan seutu

Tampereen Viherrakennus Oy
www.tampereenviherrakennus.fi

Viher-Suomi Oy
www.viherpihalle.fi

Lahden seutu

Viher-Suomi Oy
www.viherpihalle.fi