Nurmikon painauman korjaus mullalla ja siemenillä

Omalle nurmikollemme on tullut muutama painauma ja vastaavasti samat kohdat ovat ottaneet enemmän nokkiinsa talvesta. Oletettavasti siitä syystä, kun maan pinta on jäätynyt ja sulanut useasti, niin notkot ovat olleet kosteampia ja alttiimpia rousteelle. Näin vauriot ovat kosteammissa paikoissa pahempia.

Samoin muutama asiakas oli paininut samojen asioiden kanssa, niinpä päätimme koittaa pientä korjausta kuvien kera.

Varastosta löytyi puutarhamultaa, mikä sinällään ei sovi painuman korjaukseen, koska mullassa pitää olla enemmän hiekkaa. Varastosta löytyi myös hiekkapuhallushiekkaa, siispä tuumasta toimeen.

Laitoin kotsareihin multaa ja hiekkaa ja siemenet mukaan samaan seokseen. Siemenen voi myös ripotella lopuksi korjauksen päälle ja mullata. Jos korjaus kerroksen paksuus ei ole kovin suuri, voi minusta siemenet lisätä seokseen.

Monissa ohjeissa käsketään korjausalue raapia puhtaaksi kuolleesta ruohosta. Itse en näin tehnyt siksi, että samalla olisi suuri riski repiä haravalla pois ne harvat vihreät kohdat, mitkä olivat jäljellä. Lisäsin vain valmista seosta kuopan pohjalle ja tasasin alueen. Kannattanee välillä painella alue tiiviiksi esim. jalalla ja levittää jälleen uusi kerros, jotta korjauksesta tulee tasainen.

Lopuksi alue tietysti kastellaan, mikä pitää suorittaa aika varovasti, koska siemenet nousevat helposti veden pintaan ja kulkeutuvat pois. Tässä vaiheessa huomasin, että siementen sekoittaminen multaan taisi olla fiksua, koska voin olla varma, että siemeniä jää alueelle, vaikka osa nousikin pintaan ja valui veden mukana pois. Jatkossa pitää olla tarkkana, että multa ei pääse kuivumaan. Sillä kun siemen on lähtenyt itämään ja se pääsee kuivumaan, niin se kuolee.

Kymmenen päivää myöhemmin korjattu alue alkoi näyttämään jo paljon paremmalta ja korjaus vaikuttaa tähän asti erittäin onnistuneelta!