Nurmikon paikkaus

Välillä tulee tarvetta paikata nurmikkoa. Me jouduimme tilanteeseen, koska olimme ottaneet omasta pihastamme nurmikkoa irti aikaisin keväällä, jotta saimme messuille vihreän nurmikon.

Nurmikon irrottamisessa minulla oli apuvälineinä lapio ja leveäteräinen mattopuukko.

Ensin leikkasin mattoveitsellä tarvittavan alueen reunat. Sitten lapiolla yhdeltä sivusta viiste, jotta pääsin lapiolla leikkaamaan vaakasuoraan nurmikon alta. Viisteen pala kannattaa ottaa kokonaisena jotta sen voi lopuksi asentaa takasin paikoilleen. Lapioni on n. 20 cm leveä joten leikkasin vielä alueen noin 20cm x 20cm paloiksi mattoveitsellä. Näin sain lapiolla siistejä paloja irti.

Paikkauksessa minulla oli multana normaalia puutarha multaa. Siinä on kuitenkin liian vähän hiekkaa nurmikkokäyttöön. Näin ollen lisäsin perus puutarhamultaan hiekkaa. Kun on tarve pieneen määrään hiekkaa, niin käytän usein hiekkapuhallushiekkaa, koska sitä on saatavissa säkkitavarana.

Multa, hiekka ja lannoite kotsareihin ja lapiolla sekaisin, niin siinähän minulla on valmis seos.

Sitten vain seosta kaivantoon sen verran, että tiivistettynä jää noin 15mm alle maan pinnan.

Jos olisin tehnyt tämän oikein viimeisen päälle, niin olisin voinut tiivistyksen jälkeen kastella mullan ja asentaa nurmikon vasta seuraavana päivänä, kun se olisi vähän kuivahtanut. Mutta hätähousuna piti nurmikko laittaa siihen heti, joten lorottelin siihen vettä sitten päältä useassa erässä niin, että pohjamulta varmasti kastui läpikotaisin.

Kun nurmikko oli märkä, painelin jalalla varovasti reunat vielä tasan. Kastelua tulee vielä jatkaa muutamia päiviä. Koska kastelin nyt niin paljon, että pohja varmasti kastui, niin ei seuraavina päivinä tarvitse laittaa vettä enää niin paljon. Riittää kun vesi kastelee uuden siirtonurmikon, joka kuivuu siihen märän maan pinnan päälle tosi helposti. Koska kaikki juuret ovat vielä ensimmäisinä päivinä vain siinä uudessa siirtonurmikoossa ja kaikki lehtivihreä käyttää vain siirtonurmikon vesivarantoa. Jatkossa kun juuret menevät syvemmälle niin nurmikko ei kuivu enää niin herkästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *