Yritysesittely

Siirtonurmikkotuotanto Viitanen Oy, josta on myös mahdollista käyttää lyhennettä SNT Viitanen.

Kaikki sai alkunsa syksyllä 1989, jolloin Paavo Viitanen perusti ensimmäisen siirtonurmikkoviljelmänsä Tarvasjoelle. Tällöin siirtonurmikon viljely toimi maataloustuotannon ohella. Siirtonurmikkotuotanto Viitanen Oy perustettiin kesällä 1995. 90-luvun lopulla siirtonurmikon tuotantopaikaksi vaihtui Lammi, jossa yritys erikoistui muutaman vuoden kuluttua tuottamaan juurtonurmikka -pohjaista siirtonurmea. 2000-luvun alussa SNT Viitanen tuotti siirtonurmea myös Vampulassa. Siirtonurmikot markkinoitiin näinä aikoina pääosin erillisen markkinointi yrityksen toimesta. Vuosien 2008-2012 välisenä aikana Siirtonurmikkotuotanto Viitanen Oy tuotti Lammilla Kekkilän markkinoimaa juurtonurmikka -pohjaista valmisnurmikkoa.

Merkittävä vuosi oli 2012, jolloin Paavo Viitanen päätti alkaa yhdessä vaimonsa Sari Mäkipään kanssa myymään omaa nurmikkotuotantoaan itsenäisesti. Sari on keskittynyt markkinointiin, myyntiin sekä asiakaspalveluun ja Paavo tuotantoon. Viljely on nyt keskitetty Vampulaan, Säkylän harjun ja Loimijoen väliin. Harjun ansiosta maat ovat sopivia siirtonurmituotantoon ja Loimijoesta saadaan viljelysten kasteluun tarvittava vesi.

Tällä hetkellä käytettävissä olevaa siirtonurmikkotuotanto pinta-alaa on n. 40 ha. Tästä alasta voidaan myydä vuosittain valmista siirtonurmikkoa noin 10-15 ha. Uuden nurmikon kasvattaminen myyntikuntoon kestää noin 2 vuotta. Tuotantokapasiteettiin vaikuttavat monet tekijät, varsinkin sääolosuhteet.

SNT Viitanen on nyt joustava perheyritys, joka on keskittynyt tuottamaan laadukasta juurtonurmikka -pohjaista siirtonurmea. Lisäksi Yritys markkinoi perinteistä niittynurmikka -pohjaista siirtonurmea sellaisilta tuottajilta, joiden tiedetään tuottavan laadukasta nurmikkoa. Siirtonurmikkotuotanto Viitanen Oy myy tuottamaansa siirtonurmea ns. pikkurullina sekä maksirullina. Yritykseltä voi vuokrata nurmikon asennukseen tarvittavia koneita ja ostaa tarvittaessa nurmikkolannoitetta. Ehtiessään SNT Viitanen tekee myös siirtonurmikon asennuksia. Käytännössä asennukset painottuvat syksyyn.

Vuonna 2013 saimme avuksemme lähes naapurista kesätyöntekijänä 15 -vuotiaan Jarnon, joka oli juuri saanut traktorikortin takataskuunsa. Hän toi mukanaan paitsi apukäsiä, niin myös valtavasti uutta nuorta energiaa ja virtaa!

Siitä asti Jarno on ollut arvokas apu meille ja hän on kuulunut ”vakikalustoomme” jokaisena kesänä sen jälkeen.

Syyskuussa 2021 allekirjoitimme yrityskaupat ja Jarno liittyi remmiimme osaavana osakkaana ja hän vastaa osaltaan ensiluokkaisen siirtonurmen tuotannosta jo lähes 10 vuoden kokemuksella.

SNT Viitanen on sekä maailmanlaajuisen, että Euroopan siirtonurmikkotuottajien järjestöjen jäsen.

https://www.turfgrasssod.org/

http://turfgrassproducers.eu/