Hoito

Nurmikon leikkaaminen

Asennettu siirtonurmikko leikataan ensimmäisen kerran jo muutamien päivien kuluttua asennuksesta, kun se on 5-6 cm pituinen. Ensimmäisillä leikkuukerroilla ruoho voidaan jättää hieman normaalia pidemmäksi, jotta juuristo vahvistuisi.

Jatkossa nurmikkoa leikataan, kuten ensiluokkaista nurmikkoa, yleensä 1-3 kertaa viikossa. Kerralla leikataan noin kolmasosa nurmikon kokonaispituudesta, joten mitä lyhyempänä nurmikon haluat pitää, sitä useammin sitä pitää leikata. Syynä tähän on, että ensiluokkainen siirtonurmikko kasvaa hyvin tiheänä ja vain nurmikon ylimmät osat tavoittavat yhteyttämiseen tarvittavan auringon valon. Mikäli pituudesta leikataan yli kolmasosa kerrallaan, nurmikon kasvu kärsii. Jos nurmikkoa on lyhennettävä enemmän, on lyhennys tehtävä asteittain.

Siirtonurmikoissamme käytetyt lajikkeet viihtyvät parhaiten:

- PREMIUM-nurmikko 2,5-4 cm pituisina.

- BASIC-nurmikko 4-6 cm pituisina.

Oma golfgriini

Juurtonurmikan ansiosta nurmikko voidaan leikata yhtä lyhyeksi kuin golfkenttien griinit. Tällöin pitää huolehtia nurmikon riittävästä kastelusta, dressauksesta (hiekan levittämisestä) ja jopa päivittäisestä leikkaamisesta. Leikkuriksi soveltuvat greenileikkureiksi tarkoitetut keräävät kelaleikkurit. Mutta kun jättää nurmikon hieman pidemmäksi niin myös laadukkaalla robottileikkurilla pääsee kohtuulliseen tulokseen. Nurmikon leikkuukorkeutta madalletaan pikkuhiljaa ja samalla katetaan aluetta hiekalla. Nurmikko vaatii runsaasti hoitoa, kun se leikataan hyvin lyhyeksi. Kysy lisätietoja siirtonurmikon tuottajalta.

Lannoitus

Asennettu nurmikko tulee lannoittaa aikaisintaan kolmen - neljän viikon kuluttua asennuksesta. Lannoitettu, rehevä nurmikko pystyy hyvin kilpailemaan sammalta ja rikkakasveja vastaan.

Lannoitus tehdään samalla tavalla kuin ensiluokkaista nurmikkoa hoidettaessa. (Noin 3-4 krt kasvukaudessa).

Siirtonurmikolle käyvät lähes kaikki normaalit puutarhalannoitteet. Lannoitusmääränä kannattaa käyttää nurmikonlannoitusohjeen ylimpiä määriä, koska nurmikon tiheä ja vehreä kasvusto vaatii runsaasti kasvuvoimaa. Nurmikkoa voidaan lannoittaa myös luonnonmukaisilla lannoitteilla.

Kevätlannoitus annetaan nurmikolle heti lumen sulamisen ja haravoinnin jälkeen ja keskikesällä lannoitus uusitaan. Syksyllä nurmikolle levitetään syyslannoitetta, joka valmistaa nurmikon kestämään talven rasitukset.

Nurmikko kannattaa kalkita vähintään muutaman vuoden välein, 10- 20 kg/100m2.

Toimet syksyllä

Nurmikko kannattaa pitää leikattuna ja hoidettuna myös syksyllä. Liian pitkänä talvehtiva nurmikko altistuu helpommin talvituhoille. Leikkuutähteet, puiden lehdet sekä etenkin tammenterhot on talvehtimisen turvaamiseksi kerättävä pois ennen talven tuloa.

Nurmikon huoltokalenterin löydät täältä.

Seuraavina vuosina

Jotta siirtonurmikko pysyy ensiluokkaisena, on sitä hoidettava, kuten tasokasta nurmikkoa yleisesti hoidetaan. Hyvin perustettu siirtonurmikko pysyy hyvällä hoidolla laadukkaana vuodesta toiseen.