Huh hellettä!
Kesän aikana on usein joitakin ns. hellepäiviä. Silloin on erityisen tärkeää muistaa nurmikon kastelu.
Kastelu ja asennus
Mikäli asennat siirtonurmikkoa kuumalla ilmalla, niin uusi asennettava nurmikko kuivuu uskomattoman herkästi. Lukiessa amerikkalaisia ohjeita, niissä annetaan ohjeeksi, että nurmikkorullan asentamisen jälkeen kastelu pitää aloittaa viimeistään puolen tunnin kuluessa. Suomen harvoina hellepäivinä tämä ohje pitää ottaa tosissaan. Ensimmäisen kastelun tarkoitus on antaa vettä nurmikolle niin paljon, että nurmikko ei ehdi kuivua asennuksen aikana. Mikäli asennus kestää useita tunteja, pitää kastelu toistaa.
Kädellä kyllä tuntee, kun nurmikosta alkaa hävitä sellainen terve kostea nahkeus. Kun nahkeus katoaa, kastelulla on jo todella kiire.
Tuore siirtonurmi on herkkä kuivumiselle
Silloin tällöin saan kuvia, jossa juuri asennetussa nurmikossa näkyy muutamia rullia kuolleena ja ihmetellään, miksi viereinen rulla on selvinnyt. Usein kysymyksessä on kuivuminen, koska nurmikko on elävää ja kaikki rullat eivät ole aivan samanlaisia. Maalaji vaihtelee nurmikon kasvatuspaikalla ja väkisinkin nurmikkorullien maaosan paksuus ja kosteus vaihtelee hieman. Näin ollen jokin nurmimatto saattaa kuivua herkemmin kuin toinen. Vaikkakin tietysti pyrimme toimittamaan mahdollisimman tasalaatuista siirtonurmikkoa.
Joskus keväälle sattuu pitkiä sateettomia jaksoja. Varsinkin tällöin on vaarana, että syksyllä asennetut nurmikot kuivuvat herkästi. Uusi siirtonurmi ei ole syksyn aikana ehtinyt kasvattaa juurta vielä kuin ehkä muutamia senttejä, joten pintakerroksesta loppuu vesi uskomattoman nopeasti.
Paljonko pitää kastella?
Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksinkertaista vastausta. Tärkeintä on mennä maan tasolle tutkimaan tilannetta. Juuri asennettua nurmikkomattoa kannattaa nostaa ja kokeilla multaa nurmikkomaton alta ja muistaa, että mullan pitää olla läpikotaisin märkää.
Joskus vuosia sitten kävin tutustumassa kohteeseen, jossa meidän nurmikkomme ei ollut juurtunut juuri yhtään, vaikka asennuksesta oli kulunut jo useita viikkoja. Keskustellessamme asiasta kävi ilmi, että aluetta oli kyllä kasteltu tiheästi, mutta aina vain sen verran, että vain uusi siirtonurmi oli kastunut ja pohjamaa oli pysynyt kuivana. Nurmikko oli tosiaan vehreää, mutta ei juurtunut. Jopa ajallisesti nurmikkoa oli kasteltu runsaasti. Lopulliseksi syylliseksi löysimme puutarhaletkun, joka oli niin pientä halkaisijaltaan, ettei vettä vain ehtinyt tulla riittävästi.
Kastelu kannattaa myös myöhemmin
Usein vanhemmassakin nurmikossa on paikkoja, jotka kuivuvat herkemmin. Tällöin ajatellaan, että kyllä se nurmikko siitä toipuu, kunhan alkaa satamaan. Tämä pitää kyllä osaltaan paikkaansakin, mutta se ei tapahdu ilman vaurioita. Nurmikko muuttaa pikkuhiljaa lajikkeistoaan niin, että kuivempiin paikkoihin jää kasvamaan vain nata-lajiketta. Niittynurmikka ja juurtonurmikka pitävät kosteammasta kasvualustasta ja siksi ne eivät liian kuivassa paikassa selviydy. Nata ei ole kovin aggressiivinen kasvutavaltaan ja rikkakasit valtaavat helposti siltä kasvutilaa. Siksipä riittävä kastelu auttaa myös pitämään nurmikon kauniina ja rikkaruohottomana.