Haravoinnin jälkeen voit lannoittaa nurmikon kevätlannoitteella.
Lannoituksen voi myös tehdä aikaisemmin ja haravoida alueen vasta, kun lannoiterakeet ovat sulaneet, esimerkiksi tilanteessa, jossa kevät on sateinen ja nurmikko on jatkuvasti kostea ja haravoimaan ei siksi pääse.
Nurmikon lannoite
Olemme hakeneet jonkin aikaa hyvää nurmikkolannoitetta, jota voisimme myydä hyvällä omallatunnolla siirtonurmikoiden toimittamisen yhteydessä. Päädyimme Biolanin nurmikkolannoitteeseen, joka on luonnontuote ja näin ollen edistää osaltaan Sienijuuren, eli mykorritsan elinolosuhteita. Mykorritsa on kasvin juuren kanssa symbioosissa elävä sienirihmasto, joka auttaa kasveja ravinteiden otossa.
Meillä on myynnissä 10L pusseja, jonka painoksi henkilövaaka kertoi 6kg. Lannoitteen pääravinteidenRavinnepitoisuudet:(NPK 10-1-5) lisäksi kalkkia on 6 %. Lannoite on hyvin mielenkiintoinen, koska siinä on mukana kalkkia. Määrä ei ole suuri, mutta auttaa ylläpitokalkituksessa, eli jatkuvasti käytettynä sen määrä oletettavasti riittää, mikäli lähtötaso on hyvä. Mutta jos on tarve nostaa maan ph-arvoa, niin se kannattaa tehdä erillisellä kalkilla.
Itse tavoittelin lannoitemääräksi 600kg/ha eli 6kg/100m2. Tämä vielä yksinkertaistettuna tarkoittaa käytännössä yksi 10L pussi/100m2 eli 1dl/1m2.
Lannoitteen annostelu
Se kuinka paljon lannoitetta laitetaan, riippuu merkittävästi nurmikon hoitotasosta. Lannoitepussin ohjeistukset käyttömääriksi ovat kyllä mielestäni aivan liian alhaiset, mikäli tavoitellaan oikeasti tuuheaa ja hyvinvoivaa nurmikkoa, joka on aikaansaatu siirtonurmikolla.
Päätin lannoittaa oman pihanurmikkomme aamupäivällä, koska iltapäiväksi sade-ennuste lupasi vettä.
Lannoitteen levitys tasaisesti ilman apuvälineitä on vaikeaa. Usein tuloksena on tumma läntti siellä täällä ja välipaikoissa kitukasvuista nurmikkoa. Jos teet lannoituksen käsin, niin kulje noin metrin välein koko nurmikkoalue läpi ja ripottele lannoite silmiesi alle tasaisesti tälle metrin levyiselle alueelle niin, että näet koko ajan työsi tuloksen. Vielä parempi on, jos teet tämän työn vielä ristiin.
Lannoitus pintalevittimen avulla
Markkinoilla on monenlaisia pintalevittimiä. Halvimmillakin saa yleensä paremman työn tuloksen kuin käsin. Halvimpien laitteiden käyttöikä ei kylläkään ole yleensä kovin pitkä. Meilläkin on jo yksi rikkoutunut nurkan takana odottamassa kaatopaikalle lähtöä. Tästä viisastuneena ajattelimme, että ostetaan kunnollinen, niin se on pitkän päälle ekologisempaa, kun käyttöikä on pidempi, ainakin toivottavasti. Taloudellisesti hankintaa oli vaikeaa itselleen uskotella järkeväksi, kun niitä halpoja taitaa saada aika monta tämän kalliimman hankinnan hinnalla.