Nurmikon leikkuu

Yleisenä ohjeena nurmikon leikkuulle pidetään, että nurmikon pituudesta ei saisi viedä kerralla enempää kuin 1/3 osaa. Tätä on kuitenkin vaikeaa noudattaa varsinkin, jos nurmikkoa leikataan perinteisellä leikkurilla ns. lykättävällä tai päältä ajettavalla. Ohjetta voi kuitenkin laventaa niin, että ei leikata ainakaan enempää kuin puolet kerralla. Mikäli on vanha, rikkaruohoinen ja harva nurmikko, niin se ei vaurioidu, vaikka siitä leikattaisiin kerralla enemmänkin. Tämä johtuu siitä, että nurmikko on harvaa, auringonvalo pääsee alemmaksi ja nurmikko on ns. vihreää juureen asti.

Tiheä nurmikko taas estää auringonvalon pääsyn syvemmälle eli nurmikon keltainen osa kurottuu korkeammalle. Eli jos tiheästä nurmikosta leikataan kerralla liikaa, niin nurmikon vihreää yhteyttävää pinta-alaa häviää liikaa ja nurmikko kärsii pitkään ennen kuin toipuu. Nurmikko ei välttämättä enää toivu lainkaan entiselleen. Eli tiivistettynä nurmikon leikkuutiheyteen vaikuttaa runsaasti nurmikon tiheys. Tiheää nurmikkoa pitää leikata useammin.

Pääsääntönä voidaan pitää, että mitä lyhemmäksi nurmikon leikkaa, niin sitä tiheämmäksi se tulee. Toisaalta myös, mitä lyhemmäksi nurmikon leikkaa, sitä vaateliaammaksi nurmikko tulee mm. kasvualustan kosteuden ja lannoituksen suhteen.

Toimitamme tällä hetkellä kahta erilaista siirtonurmikkoa, PREMIUM ja BASIC. Näiden suositeltu leikkuukorkeus on eri.

PREMIUM-nurmikko sisältää paljon juurtonurmikkaa, joka sietää tarvittaessa hyvinkin lyhyen leikkuun.

Omalla pihallamme leikkuukorkeus on noin 2,5cm. Tällaisena pidettynä juurtonurmikka tekee hyvin tiheän kasvuston. Edellä mainitun 1/3 ohjeen mukaan nurmikosta saisi leikata kerralla vain maksimissaan n.8 mm, joka tarkoittaa leikkuutarpeen olevan käytännössä useita kertoja viikossa. Tämä tarkoittaa, että todellisuudessa vain himoleikkaaja tai robotti onnistuu suoriutumaan tehtävästä ohjeistuksen mukaan. Jos ohjetta vähän lavennetaan ja leikataan kerralla maksimissaan puolet, niin päästään noin kaksi kertaa viikossa tapahtuvaan leikkuuseen. Tällöin nurmikko menettää hieman tiheydestään, mutta on silti vielä erittäin upea.

Leikkuujätettä tulee myös tietysti enemmän tiheästä nurmikosta. Koska nurmikko on tiheää, ei leikkuujäte myöskään ns. pääse alas, vaan jää nurmikon päälle ns. matoksi. Näin tarvittaessa leikkuujäte on hyvä haravoida pois heti leikkuun jälkeen.

 

Robottileikkurin pitäisi hoitaa omaa nurmikkoamme, mutta se ei kerta kaikkiaan ehdi leikkaamaan riittävästi, jonka vuoksi ajan nurmikon useasti kesän aikana lykättävällä leikkurilla. Lisäksi nurmikkomme ollessa hieman viettävä joka suuntaan ja etenkin aidan alareunaan, johon nurmikko loivasti kaartuu, jää robotti helposti jumiin. Messuilla olen puhunut useasti eri robottileikkureiden myyjien kanssa ja he eivät meinaa millään ymmärtää hyvin hoidetun, tiheän nurmikon hoitoon tarvittavan robotin mitoitusta. Kuten aikaisemmin on sanottu, leikkuutarve on tiheämpi ja tiheydestä johtuen leikattavaa on moninkertainen määrä kuin ”perinteisellä kotinurmikolla”. Kun suunnittelet ostavasi robottileikkurin tiheälle nurmikolle, muista kertoa ensin oman nurmikkosi koko vähintään kahdella ja osta malli, joka lupaa leikata sen.

Samoin kantapään kautta on opittu, että kaikki robotit eivät osaa huomioida pinnan kaltevuutta vaan ns. kaartavat aina alaspäin ja nurmikon ns. alareunaan tulee ajokertoja runsaasti enemmän ja yläreuna jää huonommin leikatuksi. Näitä robotin virheitä korjataksemme olemme nostaneet maksimiin robotin käyttöajan, eli se toimii kesällä 24/7. Loppukesästä alkaa yöllä tulemaan enemmän yökastetta, jonka takia leikkuri on aika varmasti aamulla kiinni jossain ja renkaat vain pyörivät paikallaan. Robotteihin saa myös renkaita, jotka pitävät hieman paremmin. Mekin vaihdoimme sellaiset heti alkuun, mutta eipä ne ihmeitä kuitenkaan tehnyt. Pieni, mikä pieni. Nyt meillä on harkinnassa hommata uusi, tehokkaampi robotti vanhan tilalle.