Syksyllä kannattaa leikata nurmikko samaan pituuteen kuin kesälläkin. Joissain ohjeissa suositellaan jättämään nurmikko pidemmäksi. Mielestäni ei ole järkevää jättää sitä pidemmäksi nurmikon ollessa erittäin tiheää, sillä se nostaa riskiä esim. lumihomeelle. Juurtonurmikkaa sisältävällä nurmikolla on lisäksi vaarana, että se alkaa tehdä ns. vaakarönsyjä.
Syksyllä on erittäin tärkeää muistaa, että jäässä tai ns. kohmeessa olevaa nurmikkoa ei saa leikata. Nurmella ei saa edes liikkua, sillä nurmikon heinän solukko on silloin jäässä ja liikkuessa nurmikolla solukko katkeaa. Tällöin nurmikko vaurioituu. Talvella, kun nurmikon suojaksi tulee lunta, ei solukko vaurioidu enää niin helposti. Nurmikko korjaa yleensä tämän tyyppiset vahingot, mutta jäljet näkyvät vielä pitkään keväällä.
Syksyn lannoitus pitää muistaa tehdä ajoissa. Syyslannoituksen voi jakaa kahteen osaan niin halutessaan. Oman pihanurmikkoni lannoitin heti syyskuun alussa. Käytin Biolanin nurmikkolannoitetta. Levitysmäärä oli 10l/200m² ja mahdollisesti laitan vielä hieman lisää lokakuussa, mutta tällöin lannoitteen levitysmääränä tulee olemaan vain 10l/400m2. Tämä on tarpeellista, mikäli syksy jatkuu pitkään lämpimänä. Näin nurmikolle annetaan voimavaroja kestää paremmin talven yli. Voit tietysti käyttää myös jotain muuta syyslannoitetta samalla periaatteella, eli myöhemmin puolet ohjeen suosituksesta. Lannoituksesta löytyy enemmän tietoa toisesta kevätlannoitus -blogitekstistämme.
Syysharavointi on toivottavaa tehdä sellaisella hetkellä, kun nurmikko ei ole kovin märkää. Lehdetkin ovat silloin kevyempiä. Mikäli lehtiä on vain vähän, niin ne voidaan myös silputa ruohonleikkurilla ns. silppuavalla terällä nurmikon sekaan. Samoin, jos haravoinnin jälkeen putoilee vielä vähän lehtiä, voi ne silputa leikkuun yhteydessä.
Juurtonurmikkaa sisältävälle nurmikolle on ominaista, että se alkaa valmistautumaan talveen aikaisemmin kuin perinteiset nurmikot. Näin ollen se kellastuu syksyllä aikaisemmin kuin perinteinen nurmikko.